Firma care se ocupă de întreținerea gazonului Arenei Naționale a constatat o degradare avansată a suprafeței de joc și a recomandat ca pe noul stadion să nu se mai dispute alte meciuri decât cele care au fost deja programate, informează un comunicat al FRF, publicat miercuri, pe site-ul său.
Compania respectivă a întocmit un referat pe care l-a înaintat Primăriei Generale a Capitalei, ALPAB și Federației Române de Fotbal, în care se precizeză că pe suprafața de joc s-a desfășurat până în prezent un număr de ore de joc și de antrenament care a depășit cu mult durata recomandată, ceea ce a dus la o degradare avansată a gazonului.
Cauzele acestei situații au fost jocurile și antrenamentele care au avut loc la intervale de timp foarte scurte, o zi diferență, dar și lipsa instalației de iluminat, care era necesară din momentul montării rulourilor. Această ultimă problemă a dus la o evoluție negativă a gazonului, mai ales în partea de sud a terenului.
În perioada următoare, temperaturile scăzute și durata redusă a luminii naturale vor afecta creșterea și menținerea stratului de gazon, ceea ce va duce la o rezistență scăzută a acestuia la jocuri, arată responsabilii firmei care se ocupă de peluza stadionului.
„Concluzionând cele prezentate mai sus, menționăm că, datorită acestei evoluții negative a gazonului, cât și pentru menținerea unei suprafețe de joc la standardele internaționale, nu se pot desfășura decât cel mult meciurile care urmează a se disputa în cadrul UEFA Champions League și în cel al UEFA Europa League, meciuri care au fost deja programate. Antrenamentele oficiale premergătoare jocurilor vor fi efectuate doar de echipele oaspete. Subliniem și de această dată achiziționarea urgentă a instalației de iluminat artificial, pentru a menține vegetația gazonului și desfășurarea în condiții bune a acestor meciuri”, se arată în referatul citat.
La meciul inaugural România – Franța, disputat în 6 septembrie, în preliminariile Euro-2012, peluza de pe Arena Națională, montată de firma Gama Verde a lui Adrian Oprișan, a cedat sub crampoanele fotbaliștilor, numeroase bucăți de gazon desprinzându-se pe toată suprafața acesteia. După acest meci, constructorul arenei și-a asumat înlocuirea gazonului și a optat ca lucrarea să fie făcută de firma olandeză Hendriks-Graszoden.
UEFA a remis, la mijlocul lunii septembrie, un raport cu privire la starea gazonului Arenei Naționale, conform căruia peluza stadionului din București va avea nevoie de o reînnoire majoră în primăvară și în care s-a recomandat ca terenul să nu găzduiască meciuri cu 10-12 săptămâni înaintea disputării finalei Ligii Europa, programată la 9 mai 2012. Ținând cont de apropierea iernii, specialistul la care a apelat UEFA a mai recomandat achiziționarea unei instalații de iluminare artificială a gazonului care să combată lipsa luminii naturale, amplificată de arhitectura închisă a arenei bucureștene.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER